Kurz eura opäť posilnil nad úroveň 1,30 USD/EUR

08.04.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 8. apríla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny vzrástol aj napriek neistote týkajúcej sa úsporného programu Portugalska, informovala agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,3020 USD, pričom v rannom obchodovaní jeho kurz klesol pod hranicu 1,30 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3023 (v piatok: 1,2944) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7679 (0,7726) eura.

"Neistota týkajúca sa portugalského úsporného programu má trvalejší negatívny vplyv na euro," uviedol devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann. "To, že ECB je v princípe pripravená v krajnom prípade v neobmedzenom množstve nakupovať štátne dlhopisy, chráni euro pred udalosťami v jednotlivých krajinách."

Portugalský Ústavný súd v piatok (5.4.) zamietol štyri z deviatich úsporných opatrení, ktoré vláda zapracovala do rozpočtu na tento rok. Súd tak kabinetu poriadne skomplikoval úsilie o ozdravenie verejných financií, keďže v rozpočte sa tým vytvorí diera vo výške asi 1,3 miliardy eur. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho v nedeľu (7.4.) prisľúbil ďalšie úspory v sociálnej oblasti.

"Hlavným negatívnym faktorom pre dolár zostáva mimoriadne expanzívna politika americkej centrálnej banky Fed," uviedol Leuchtmann. Piatková správa z amerického trhu práce, ktorá bola miernym sklamaním, naznačuje, že Fed bude zrejme dlhšie, než sa doteraz predpokladalo, nalievať do ekonomiky peniaze.
 

Vyberte región